Wednesday, January 28, 2015

Resepisukehati : Creamy Chicken Butter

Hallo hallo!
Resepi try & error aku untuk harini ialah Creamy chicken butter! First time masak and jadi kot. Bhahha sungguh tak ku sangka ada bakat memasak jugak aku ni. Kekeke.Resepi dr mmb . So yg nak try tu blh lah ikut resepi dibawah .....

Resepi 
Ayam boneless
Serbuk kari ayam 1 sdk
Garam sikit
Gula sikit
Tepung jagung 1 sdb
1 biji telur
* gaul ayam bsama bahan2 ni. And perap la dlm 30mnt. Tak perap pon ok. Goreng terus.

Bahan Tumis
Butter 4 sudu
Bawang besar 1 biji- ditumbuk
Bawang putih 3ulas- tumbuk
Daun kari 1 tangkai
Cili padi
Susu cair 1/2 cawan / whipping cream.
Garam gula secukup rasa uolss


Siapp hidang makan dgn nasi panas mmg mnyengattttt.... 

Masa menumis mmg takleh blah bau dia bhahaha. Menikam kalbu



Terima Kasih

Friday, January 23, 2015

Resepisukehati : Nasi Ayam


Salam & Hai!!! Have a blessed friday
Harini mood rajin ON pulak.So aku pon pon start lah mengecah kan dapur aku. Haha. Rininye menu is Nasi ayam.First time nak buat weh. Ntah ape rasa lah.Hahaha Nway tq to en google.weeeee. 


TARAAAA......
RESEPI NASI AYAM SIMPLE

Rebusan Ayam
*Ayam
*2sup bunjut
*1 kiub ayam knor
| Rebus ayam bersama kiub pati ayam knor & 2 sub bunjut (1 sup bunjut tu kuarkan bahan2 kain bunjut tu) |

Bahan Perap Ayam
*Sedikit kicap manis
*Sedikit sos tiram
*2sudu madu
|Selepas rebusan ayam dah mendidih,Keluarkan sejukkan ayam.Dan gaul/lumur dgn bahan2 atas ni.Dan gorenglah|

Bahan Nasi Ayam
*Air rebusan ayam
*majerin
*Bawang putih dikisar
*halia di hiris
| Tumis bahan2 di atas ni di dalam periuk nasi.Kacau dan masukkan air rebusan ayam tadi.Masuk air rebusan tu sila la sukat mcm masak nasi biasa ye.Pastu masak mcm biasalah |

Bahan Sup
Air rebusan ayam tadi sila la tambahkan garam and pak aji je.Sebab aku da letakkan sup bunjut tadi.So rasa dah mengancam dah! weeeeee. Tengkuk or kaki ayam nak masukkan pon blh.(Masuk msa start rebus ayam tadi)

Bahan Cili
*Cili merah 6 btg
*Garam 
*Gula
*Pak aji
*Kuah sup tadi masuk sikit
| Blend Cili merah dgn kuah sup.Siap tambah garam,gula n pak aji.|

Bahan Sos Kicap
*Lebihan air/bahan perapan ayam
*Garam/pakaji
*Kuah sup
*Kicap  3 4 titik
|Masukkan bahan diatas dlm periuk.Kacau and hidang|

*Jgn lupe tomato/salad and timun* 
SELESAI HIDANG & MAKAN LAH 

Rebusan ayam dengan sub bunjut and kiub knor
Psttt: sorry klu annoying dengan entri resepi sy.Yelah resepi senang mcm kacang.Tapi sy budak baru belajar so mst nak save.Nanti lupe blh carik balik.heeeeee.




Terima Kasih

Thursday, January 22, 2015

Resepisukahati : Cookies Sedap


HAI !!!
Petang petang ni bosan pulak. So tetiba terpikir nak try buat cookies. Hmmm yang ala-ala famous amos tu. Weeee takde lah sebijik rase macam tu tapi mak aku cakap macam makan biskut chipmore. Hahaha kira sedaplah jugak kann. So kat sini ada resepi ringkas ala hentam aku. Jom try....

Bahan A
1/2 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega 
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur 
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar 
1/2 sk perasa vanilla
Bahan-bahan ni campurkan dalam satu bekas dan kacau sampai halusss. Aku guna senduk kayu je. 

Bahan B
1 cawan tepung kek -ayak
1 cawan tepung gandum -ayak
1 sb serbuk koko -ayak
1 sb tepung jagung -ayak
1/2 sk cuka
1/2 sk soda bikarbonat
Bahan B ayak sekali dan masukkan sikit sikit ke dalam adunan A tadi. Bila da sekata terus masukkan 2 bahan di bawah ni.

1/2 cawan almond nib 
1 cawan semi sweet chocolate chips

*Bakar dalam 20minit | temp 150*C- 
*Lepas kuarkan cookies dari oven mak sure sejukkan dulu barulah rangup di makan. Weeeee




Terima Kasih

© BenAtasha | Template Designed By Blog Bingkisan Hati