Friday, January 23, 2015

Resepisukehati : Nasi Ayam


Salam & Hai!!! Have a blessed friday
Harini mood rajin ON pulak.So aku pon pon start lah mengecah kan dapur aku. Haha. Rininye menu is Nasi ayam.First time nak buat weh. Ntah ape rasa lah.Hahaha Nway tq to en google.weeeee. 


TARAAAA......
RESEPI NASI AYAM SIMPLE

Rebusan Ayam
*Ayam
*2sup bunjut
*1 kiub ayam knor
| Rebus ayam bersama kiub pati ayam knor & 2 sub bunjut (1 sup bunjut tu kuarkan bahan2 kain bunjut tu) |

Bahan Perap Ayam
*Sedikit kicap manis
*Sedikit sos tiram
*2sudu madu
|Selepas rebusan ayam dah mendidih,Keluarkan sejukkan ayam.Dan gaul/lumur dgn bahan2 atas ni.Dan gorenglah|

Bahan Nasi Ayam
*Air rebusan ayam
*majerin
*Bawang putih dikisar
*halia di hiris
| Tumis bahan2 di atas ni di dalam periuk nasi.Kacau dan masukkan air rebusan ayam tadi.Masuk air rebusan tu sila la sukat mcm masak nasi biasa ye.Pastu masak mcm biasalah |

Bahan Sup
Air rebusan ayam tadi sila la tambahkan garam and pak aji je.Sebab aku da letakkan sup bunjut tadi.So rasa dah mengancam dah! weeeeee. Tengkuk or kaki ayam nak masukkan pon blh.(Masuk msa start rebus ayam tadi)

Bahan Cili
*Cili merah 6 btg
*Garam 
*Gula
*Pak aji
*Kuah sup tadi masuk sikit
| Blend Cili merah dgn kuah sup.Siap tambah garam,gula n pak aji.|

Bahan Sos Kicap
*Lebihan air/bahan perapan ayam
*Garam/pakaji
*Kuah sup
*Kicap  3 4 titik
|Masukkan bahan diatas dlm periuk.Kacau and hidang|

*Jgn lupe tomato/salad and timun* 
SELESAI HIDANG & MAKAN LAH 

Rebusan ayam dengan sub bunjut and kiub knor
Psttt: sorry klu annoying dengan entri resepi sy.Yelah resepi senang mcm kacang.Tapi sy budak baru belajar so mst nak save.Nanti lupe blh carik balik.heeeeee.




Terima Kasih

1 comment:

© BenAtasha | Template Designed By Blog Bingkisan Hati