Hai uolss . Harini aku kecahkan dapur aku dgn paprik campur. Jom tgk. Saje nak share eventho uolss da pandai masak. Saya br blajau jgn marahhh....
1. Bawang putih -dikisar@dihiris
2. Bawang besar - dihiris
3. Bendi - dtitik
4. Cili boh
5. Air perahan limau (dlm 5-7 biji)
6. Daun limau
7. Sos tiram
8. Sos cili/sos tomato
9. Sos tiram
10. Daging ayam yg dicerik
11. Udang/ sotong/daging
12. Sayur brokoli/putik jagung/kobis bunga
13. Cili padi utk tambahan( nak pedas)
Cara memasak
1. Tumiskan bawang putih (diblender) ,bawang besar (dihiris) dan serai (dititik) dan daun limau. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh 2-3 sudu besar. Masukkan garam/ajinamoto secukup rasa
3. Masukkan udang/daging/sotong/ayam.-Tutup sekejap kuali tu eh
4. Masukkan sos tiram (agak2sendiri la)
5. Masukkan sos cili/tomato (pon agak2 sendirilah)- jgn lupe masukkan air sikit eh
8. Masukkan sayur2an td. Nak pedas tambah cili api eh
TADAAAAA.... Siapp
* TETIBE TEKAK NAK MKN PAPRIK. Pe lagik google la resepi tapi ada ubah2 sikit ye. Jadiklah paprik campur ku hentam sendiri huhuhu. JOM LUNCH
macam sedap jer... :)
ReplyDeleteada rupa! mcm sedap! hehehe.meh sikit.,
ReplyDeleteAssalamualaikum awak. resepi hentamlah labu la paling ideal digunakan. kadang2 lagi sedap daripada resepi asal. heee~~~
ReplyDeleteuihhhh nampak sedap!!!!
ReplyDeleteselamat berpuasa kak :))
Resepi hentam yg selalunya menjadi tasha...tp mmg nampak sedap la. =D
ReplyDelete