BAHAN BAHAN
Belacan
Cili padi
Cili hidup
Limau sambal(perah amik airnye)
Gula & garam & pak aji secukup rasa
CARA CARA
1. Bakau belacan dulu. Jgm le hangus nye. Agak2 da ubah kaler tu angkat. Cm aku lerak atas kuali yg ada minyak sikit. (Lain org lain cara). Ada yg bakau atas api je.
2. Tumbuk cili padi & cili hidup sikit demi sedkit.
3. Masukkan pak aji & garam seckup rsa uols.
4. Masukan belacan yg dbakau tadi tumbuk sekata.
5. Masukkan gula cukup rasa la.
6. Masukkan perahan limau sambal tadi. Resepi aku aku masukkan kulit limau tadi dlm 2 or 3. ada jgak yg tumbuk kulit2 tu skali.
7. Gaul rata dan hidanggggg.
HASILNYEEEE
perggghh mkn dgn nasik panas berasa oiii. Huhuhu k la. Resepi belacan fav aku. Hmmmmm
P/s : klu rsa cm xjadik bolh oter. Means tambah ape yg kurang. Jgn bila rsa cm xsedap trus buang. Jgn give up. Mcm aku msa br blajau masak. Gase xsedap trus buang. Xbaik membazir. Bnda2 mcmni kita yg buat dia berasa. Bukan dia buat kita. Okeh huhuhu byebyebye
Assalamualaikum dan singgah pagi Nurul....sedapnya sambal belacan...tapi Diana tak boleh makan terlalu pedas....hehe...
ReplyDeleteWsalam.selamat pagi. Kan mmg sedap. Yeker xleh mkn pedas. Xpelah. Huhu tgk je la
Deletewah memang terbaik ni..simple je kan nak wat..tapi kalau takde rasa tak lengkap..hee..
ReplyDeletehttp://ummiammararif.blogspot.com/
Salam hai aisyah.btol tu. Ada org rsa sambal belacan ni resepi mudah n kacang je. Tp sbnrnye ramai xtaw buat. Huhu
DeleteWahh sure meletops salam belacan tasha nie..tapi akak tak boleh makan selalu sambal belacan nie sebab resdung teruk..huhuhu..
ReplyDeleteAhhh xdalah meletop sgt heheh.ahhh belacan alah utk org resdung kan. Xshiok la gini kak huhu
Deletelama sungguh jijah xmakan sambal belacan ni tasha.. duk sabah ni xde yg pedas2.. nak buat makan sorang pula
ReplyDeleteAs salam. Sdpnye Sis. Sy share resipi je. :)
ReplyDeleteAs salam. Sdpnye Sis. Sy share resipi je. :)
ReplyDeleteTq for sharing. Mudah dan ringkas.
ReplyDelete