Sunday, September 21, 2014

Sambal Belacan dan aku Berpisah Tiada

10

Salam semua. Nak share something lah. Bnyk kedai mkn yg aku g kebnyakkannye sambal belacannye xmngena tekak aku. Ade tu yang caik maih je. Xda gase. Uuhuhu. Utk pngtahuan uolss aku n sambal belacan berpisah tiada. Hahaah aku akan buat stok smbal belacan semggu trus. Klu habis aku wat lagik. Kdg2 xda lauk pon xpe asalkan ada nasik panas n sambal belacan PERGHHHH mmg la thorbaek toq. Ttb nk share sambal belacan kegemaran wa ni. Huhuhu. Lain org lain resepinye aku cume share cr org melaka piau nye resepi. Eh ade gak org mlaka yg tambah ramuan lain kot. Kot la. Hehehe jommmmm. Ini resepi stok smggu ye kengkawan. 

BAHAN BAHAN
Belacan 
Cili padi  
Cili hidup 
Limau sambal(perah amik airnye)
Gula & garam & pak aji secukup rasa


CARA CARA
1. Bakau belacan dulu. Jgm le hangus nye. Agak2 da ubah kaler tu angkat. Cm aku lerak atas kuali yg ada minyak sikit. (Lain org lain cara). Ada yg bakau atas api je.
2. Tumbuk cili padi & cili hidup sikit demi sedkit. 
3. Masukkan pak aji & garam seckup rsa uols.
4. Masukan belacan yg dbakau tadi tumbuk sekata.
5. Masukkan gula cukup rasa la.
6. Masukkan perahan limau sambal tadi. Resepi aku aku masukkan kulit limau tadi dlm 2 or 3. ada jgak yg tumbuk kulit2 tu skali.
7. Gaul rata dan hidanggggg. 

HASILNYEEEE


perggghh mkn dgn nasik panas berasa oiii. Huhuhu k la. Resepi belacan fav aku. Hmmmmm 
P/s : klu rsa cm xjadik bolh oter. Means tambah ape yg kurang. Jgn bila rsa cm xsedap trus buang. Jgn give up. Mcm aku msa br blajau masak. Gase xsedap trus buang. Xbaik membazir. Bnda2 mcmni kita yg buat dia berasa. Bukan dia buat kita. Okeh huhuhu byebyebye

10 comments:

  1. Assalamualaikum dan singgah pagi Nurul....sedapnya sambal belacan...tapi Diana tak boleh makan terlalu pedas....hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.selamat pagi. Kan mmg sedap. Yeker xleh mkn pedas. Xpelah. Huhu tgk je la

      Delete
  2. wah memang terbaik ni..simple je kan nak wat..tapi kalau takde rasa tak lengkap..hee..

    http://ummiammararif.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hai aisyah.btol tu. Ada org rsa sambal belacan ni resepi mudah n kacang je. Tp sbnrnye ramai xtaw buat. Huhu

      Delete
  3. Wahh sure meletops salam belacan tasha nie..tapi akak tak boleh makan selalu sambal belacan nie sebab resdung teruk..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhh xdalah meletop sgt heheh.ahhh belacan alah utk org resdung kan. Xshiok la gini kak huhu

      Delete
  4. lama sungguh jijah xmakan sambal belacan ni tasha.. duk sabah ni xde yg pedas2.. nak buat makan sorang pula

    ReplyDelete
  5. As salam. Sdpnye Sis. Sy share resipi je. :)

    ReplyDelete
  6. As salam. Sdpnye Sis. Sy share resipi je. :)

    ReplyDelete